Consiliul Național al Elevilor: informarea elevilor cu privire la Coronavirus și reacția reprezentanților acestora la măsurile propuse de factorii decizionali

În lumina ultimelor evenimente și a numărului ascendent de cazuri Coronavirus, Consiliul Național al Elevilor a decis amânarea evenimentelor care urmau să aibă loc în luna martie, iar consiliile județene ale elevilor vor desfășura activități conexe reprezentării elevilor folosind instrumentele online. De asemenea, reprezentanții elevilor din România fac apel la elevi și la părinții acestora pentru a nu trata suspendarea cursurilor drept o vacanță și să evite expunerea în spații publice. Nu recomandăm, pe această cale, cluburile private de tip afterschool și unitățile private de învățământ preuniversitar care au decis să își continue activitatea, în ciuda recomandărilor emise de autoritățile competente. Siguranța elevilor, nu profitul acestor entități trebuie să primeze. Autoritățile competente trebuie să emită recomandări și politici pentru ca angajatorii să flexibilizeze programul de lucru al părinților, ținând cont de nevoile copiilor.

Mai mult decât atât, dorim să salutăm inițiativa Ministerului Educației și Cercetării de a organiza cursuri în regim online și de a dezvolta platforme conținând resurse educaționale deschise, însă suntem îndatorați să atragem atenția că nu toți elevii vor avea acces la aceste resurse, deoarece sute de copii din România nu au acces la internet. Astfel, se impune ca măsurile propuse să asigure accesul la educație în mod echitabil, fapt pentru care Consiliul Național al Elevilor se angajează să livreze Ministerului Educației și Cercetării o serie de propuneri concrete privind continuarea procesului educațional și în perioada cât cursurile sunt suspendate.

Suntem solidari cu opinia sindicatelor din educație și suntem de părere că atât profesorii, cât și personalul nedidactic trebuie să beneficieze de suspendarea cursurilor, desfășurându-și activitatea la domiciliu, nu în unitățile de învățământ preuniversitar, adevărate focare de infecție. Întreaga comunitate școlară trebuie să beneficieze de protecție din partea statului, în mod nediscriminatoriu. În același timp,întreaga comunitate școlară trebuie să își asume respectarea unor măsuri livrate din partea autorităților competente.

Ne aflăm într-un moment care trebuie să fie caracterizat de responsabilitate și protecție socială. Numărul ascendent de cazuri Coronavirus ne-a determinat să amânăm evenimentele Consiliului Național al Elevilor programate pentru luna martie și să ne folosim de instrumente online pentru a continua activitatea de reprezentare. 

Elevii și părinții trebuie să conștientizeze că nu ne aflăm într-o perioadă de vacanță, facem apel la aceștia pentru a se feri de expunerea în spații publice și pentru a respecta recomandările autorităților competente. Cluburile private care își continuă programele în timp ce țara se confruntă cu o potențială pandemie trebuie sancționate de statul român, pentru că ceea ce fac ei acum (orientarea către profit în timpuri de criză) se numește iresponsabilitate. Pe de altă parte, resursele educaționale deschise disponibile doar online ne pun în situația în care mulți elevi vor fi rămași în afara procesului educațional – alături de colegii din țară, vom gândi măsuri concrete pe care le vom înainta Ministerului Educației și Cercetării pentru a ne asigura că procesul instructiv-educativ continuă în mod echitabil, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *