Mi képviseljük hallgatói hang Romániában!

Az Országos Diáktanács egy független struktúra, amely semleges álláspontot képvisel bármely vallási szektával, vallási egyesülettel, párttal vagy politikai csoporttal szemben, és kizárólag a diákok érdekében tevékenykedik. Ez egy olyan struktúra, amelyet diákok alkotnak a diákokért, és ez a státusz kötelező a közgyűlésben vagy az elnökségben betöltött tisztséghez. A CNE egyik legjelentősebb előnye a kiterjedt hálózat, amely egészen az aluljárókig ér, mivel minden iskolában kötelező az iskolai diákönkormányzat megléte. 

0
Diákképviselők
0
Nemzeti struktúra
0
Megyei struktúrák
0
Iskolai struktúrák

Vegyen részt! Keresse meg a megyei Diáktanácsot!

 

Întrebări frecvente ale elevilor

A tanulók statútuma az első olyan normatív dokumentum, amely külön szabályozza a tanulókra vonatkozó jogokat, kötelezettségeket, tilalmakat és szankciókat. Ez egy olyan jogszabály, amely minden iskola szervezeti és működési szabályzatánál magasabb rendű. Annak érdekében, hogy jogaitok ne sérüljenek, és hogy megvédjétek magatokat a visszaélésekkel szemben, el kell olvasnotok a Tanulói statútumot.

Ahhoz, hogy részt vegyen a CNE valamelyik struktúrájában, nem kell népszerűnek, olimpikonnak vagy akár a legnépszerűbbnek lennie a tanárok között, csak a kollégák kedvenc jelöltjének. Az iskolai szintű választásokat általában októberben tartják, amikor a diákképviselőket egy jelölési dosszié és kampányolás alapján választják meg. Kezdetnek azt tanácsoljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot a megyei diákönkormányzattal, és tudd meg, mikor lesz a következő közgyűlés, amelyen a megye minden tanulója megfigyelőként részt vehet. Olvasd el továbbá az Országos Diáktanács Szervezeti és Működési Szabályzatát és Ügyrendjét, hogy többet tudj meg a képviseleti struktúra szerveződéséről, és lásd a meglévő funkciókat, hogy könnyebben eldönthesd, melyik felel meg neked.

Nem. A Diákönkormányzat egy független, diákok által irányított szervezet, amely a diákok érdekeiért küzd. Iskolai szinten van egy pedagógus, aki nevelési tanácsadó vagy az oktatási projektek és programok koordinátora, akivel az Iskolai Diákönkormányzat kapcsolatot tarthat és együttműködhet. Ő azonban nem jogosult beavatkozni a struktúra munkájába, és semmilyen módon nem befolyásolhatja annak menetét.

Az iskoláknak lehetőségük van arra, hogy saját öltözködési szabályzatot vagy megkülönböztető jelzést vezessenek be az iskolájukban tanuló tanulók számára. A ROFUIP 198. cikkének (2) bekezdése szerint azonban az oktatási intézményekben tilos olyan intézkedéseket hozni, amelyek korlátozhatják a tanulók oktatáshoz való hozzáférését, például büntetni azokat a tanulókat, akik nem az iskolai egyenruhát viselik.

Ha például az iskola szervezeti és működési szabályzata előírja, hogy a nagykorúvá vált tanulók nem hagyhatják el az iskola területét, akkor tudnia kell, hogy ez ellentétes a tanulói statútum 15. cikkének k) pontjával, amely az iskolák által kidolgozott szabályzatok felett áll. Ebben az esetben az első lépés az lenne, ha felvenné a kapcsolatot az iskolai diákönkormányzat képviselőivel, valamint a tanulók képviselőjével az iskola nevelőtestületében. Az iskolai szabályokat a nevelőtestület vitatja meg és hagyja jóvá, így a legegyszerűbb módja a szabályok felülvizsgálatának, ha a javaslat e döntéshozó testület egyik tagjától érkezik. Ha a helyzet nem változik, itt az ideje, hogy látható lépéseket tegyen a saját és társai képviselőivel: kérje írásban, hogy töröljék a szabályzatból ezt az említést, szervezzen tiltakozást, gyakoroljon nyilvános nyomást sajtóközlemény útján - a lehetőségek sokfélék, a lényeg, hogy tudja, nincs egyedül, és ne adja fel, ha elsőre nem jár sikerrel.

Nem. Az "igazolatlan" hiányzás nem több, mint egy mítosz. Csak igazolatlan és igazolatlan hiányzás létezik. Ha hiányzol egy óráról, akkor maximum 5 munkanapon belül be kell hoznod a hiányzásodat igazoló dokumentumokat. A hiányzásokat háziorvosod vagy iskolaorvosod által kiállított orvosi igazolással, illetve szülőd vagy törvényes képviselőd, illetve 18 éves korod felett saját magad által kiállított kérelemmel igazolhatod. A hiányzások ilyen kérvényekkel igazolhatók, félévenként legfeljebb 20 órában.

Illegális. Az 1/2011-es nemzeti oktatási törvény kimondja, hogy az állami oktatás ingyenes. A romániai egyetem előtti oktatási intézmények szervezetéről és működéséről szóló keretrendelet szerint tilos a diákokat vagy a tanárokat bevonni a pénzeszközök gyűjtésébe és kezelésébe. Tehát nem kötelesek pénzt adni a tanterem felszerelésére, filctollak, kréta, papírlapok vagy más, a tanítási folyamatban használt anyagok vásárlására. Ezeket az iskolai alapokból kell megvásárolni. Ha az iskola nem rendelkezik a pénzeszközökkel, akkor az iskola vezetősége köteles a helyi tanácstól kérni azokat.

Igen. De fontos, hogy az indoklás megalapozott legyen. Nem kérheted, hogy egy tanárt csak azért váltsanak le az osztályodból, mert nem kedveled. De ha te és a kollégáid úgy érzik, hogy a megfelelő tanítás és tanulás valódi akadálya van, ami közvetlenül a tanároddal függ össze, akkor kezdeményezhetsz párbeszédet az osztályfőnökkel a helyzetről. Nyomást gyakorolva készíthettek egy petíciót, amelyet mindannyian aláírhattok, felsorolva és világosan elmagyarázva, hogy miért szeretnétek változást. Ne felejtsd el, hogy a szüleid is fontos szerepet játszanak az iskolai közösségben, ezért ne habozz a segítségüket kérni, ha úgy érzed, hogy velük együtt hangosabb lenne a hangod.

Igen. A tanulói szabályzat 15. cikkének k) pontja szerint a nagykorúvá vált tanulók bármikor elhagyhatják az iskola területét.

Vegyen részt!