Școala este o activitate esențială!

Vremurile se schimbă, pandemia evoluează pe zi ce trece și, din păcate, autoritățile din România tot nepregătite au rămas. 

 

În doi ani în care statul s-a jucat de-a „închide – deschide școala”, nimeni nu a făcut nimic pentru ca învățământul online să fie o alternativă cu adevărat viabilă pentru școala în format fizic. La acest moment, din cauza lipsei infrastructurii sanitare (cum ar fi teste non-invazive din salivă cu care guvernanții s-au lăudat săptămâni în șir), autoritățile au decis să închidă școlile pentru o perioadă de două săptămâni, urmând ca materia să fie recuperată în format fizic, prin modificarea structurii anului școlar.

 

Totuși, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, au declarat în repetate rânduri că este posibil ca elevii să nu se poată întoarce fizic la școală nici după vacanța impusă până pe 5 noiembrie. Astfel, se ia considerare fie prelungirea acestei vacanțe, fie trecerea în scenariul online a tuturor școlilor din România, indiferent de rata de incidență și de situația epidemiologică de la nivel local. 

 

Vacanța forțată este o măsură de compromis pe care Consiliul Național al Elevilor a agreat-o strict din perspectiva recuperării cursurilor în format fizic, cunoscând limitele școlii online și dorindu-ne ca elevii să nu mai resimtă lipsurile educaționale generate de închiderea școlilor. În acest sens, condamnăm ferm o prelungire stării de latență în care ne aflăm și considerăm total inoportună suspendarea unitară a cursurilor în format fizic în toată țara după cele două săptămâni de vacanță, având în vedere că, până la acest moment, decidenții au spus în repetate rânduri că școlile trebuie deschise primele și închise ultimele”

 

În contextul în care nu au fost adoptate măsuri restrictive ferme pentru prevenirea răspândirii COVID-19 la nivel societal, trecerea în online a tuturor unităților de învățământ după două săptămâni de vacanță este doar o recunoaștere a incapabilității statului de a menține școlile deschise în siguranță. 

 

De aceea, solicităm ferm Ministerului Educației să ia toate măsurile care se impun pentru redeschiderea școlilor în format fizic și să nu se complacă în ideea școlii online, care a fost recunoscută în repetate rânduri de oficialii guvernamentali ca fiind o catastrofă. Școala trebuie să rămână o activitate esențială, la fel cum sunt și sistemul sanitar și activitatea economică, iar măsurile de compromis de acest fel nu reprezintă o variantă sustenabilă pentru educația din România. Astfel, este imperios ca școlile să funcționeze în continuare după principiul descentralizării, astfel încât să poată suspenda cursurile în format fizic doar în urma unei analize serioase a infrastructurii și a capacității pe care o au la nivel local.

 

Reiterăm mai jos propunerile formulate de Consiliul Național al Elevilor și transmise către Ministerul Educației pe cale oficială:

 • Ministerul Educației trebuie să adopte o derogare de la dispoziția referitoare la numărul minim de note la o disciplină, astfel încât elevii și profesorii să nu fie aduși în ipostaza de a forța metodele de evaluare în mod inutil, având în vedere că nu vor fi fost parcurse toate conținuturile curriculare; 
 • este absolut necesar ca, după cele două săptămâni de vacanță, autoritățile să asigure un cadru legal unitar și predictibil pentru funcționarea școlilor, precum și să asigure testarea non-invazivă a elevilor și a personalului din învățământ de cel puțin două ori pe săptămână, Astfel, ne reiterăm poziția de a menține decizia de funcționare a școlilor în mod descentralizat, cu referință la nivel local; 
 • suspendarea organizării lucrărilor scrise semestriale (teze) pentru semestrul I și înlocuirea acestora cu evaluări sumative cu subiect unic pentru toate clasele, fără notare în catalog, cu feedback individual din partea cadrelor didactice. În urma acestuia, profesorii și elevii vor putea contura un plan individual de recuperare a conținuturilor pierdute;
 • extinderea programului de ore remediale pentru orice elev care solicită acest lucru, fără criterii de accedere la aceste cursuri;
 • finalizarea procedurii de licitație și achiziție a testelor non-invazive pe bază de salivă, astfel încât elevii și profesorii să beneficieze de o testare periodică, bisăptămânală, începând cu data de 7 noiembrie, pentru a permite menținerea cât mai multor unități de învățământ cu activitate didactică în format fizic.

10 Replies to “Școala este o activitate esențială!

 • lorena calin

  By lorena calin

  Reply

  lucrarile scrise (tezele) NU ar trebui sa fie date deoarece noi (elevii) avem o pauza prea mare si materia este deja prea incarcata pentru a da si teze.

 • Jecu Dan-Cristian

  By Jecu Dan-Cristian

  Reply

  In opinia mea tezele nu ar mai trebui tinute avand in vedere ca deja luam o pauza foarte mare in mijlocul unui semestru scurt si incarcat, iar acestea consuma foarte mult timp: in creare, rezolvare, corectare, calculare in medie. Plus de asta multi profesori cu care am discutat acest subiect sunt de parere ca tezele sunt inutile si complicate. Si legat de aceasta vacanta de 2 saptamani as fi preferat ore online pentru a nu mai pierde timp pretios din semestru.

 • Ionel

  By Ionel

  Reply

  deja avem o pauza prea mare, materia e prea incarcata pentru a face loc si pt teze

 • Chirachina Bogdan-Gabriel

  By Chirachina Bogdan-Gabriel

  Reply

  Din punctul meu de vedere tezele nu ar trebui sa fie date în perioada aceasta pentru că indecizia cu statul acasă și mersul la școală este mare, eu spre exemplu am mers la școală la începutul anului și după o luna, o colega a venit la școală timp de o săptămână răcită și avea de fapt covid, am stat în carantina 2 săptămâni și inacelasi timp am fost online, nu am prea am înțeles mare lucru de la ore. Dupaceea am fost o săptămână la școală și acum “vacanță” doua săptămâni. Acumularea de cunoștințe față de perioada încurcată pe care am avut-o și o am este mica și deaceea consider că în perioada aceasta nu ar trebui să dăm teze.

  • Cioroeanu delia sorina

   By Cioroeanu delia sorina

   Reply

   Nu vreau sa se dea teza. Online nu intelegem nimic.

 • Andrei

  By Andrei

  Reply

  Școala trebuie să revină la normal, incluzând teze. Într-adevăr să se adapteze materia. Cei care zic că vor online doar să frece menta pe-acasă le spun că după aia o să fim buni numai de sparanghel.

 • Raluca Sorana

  By Raluca Sorana

  Reply

  cu toții ne plângem de conducerea țării, firește suntem majoritatea conștienți ca am fost, și suntem conduși de oameni fără carte,fără o capacitate intelectuala atât de ridicata încât sa poată convinge o populație sa ia masurile ce le protejează familiile,asta fiind pe primul loc,și nu numai!pentru persoanele ce încă nu au realizat ca datorita alegerilor pe baza unor vorbe frumoase,fără a măsură acțiuni,trăim asa,treziti-va! sunt eleva,și îmi doresc să nu ajung ca cei ce ne conduc,și ne distrug viețile astăzi! încurajați și lăsați tineretul sa își construiască o viata în tara lor, fiți conștienți ca ritmul nostru de a învață nu va fi categoric mai bun,dacă ne lăsați sa tânjim în vacanțe fără folos! eu știu ca repetiția este mama învățării,dar asta cand este cu folos! repetați greșeli și nu va dați seama că distrugeți copiii, începând cu cei de la clasa I,pana la noi,cei care vom avea BAC-ul,și ne vom dori o cariera în viitor! lăsați tezele,lăsați copiii sa meargă la școală,lăsați-ne sa învățăm și sa ajungem independenți! avem nevoie de școală fizic,de teste,de lucrări,teze,proiecte,și orice tine de învățământ! susțin tezele,dar în format fizic,nu online!

 • Traistaru Irina

  By Traistaru Irina

  Reply

  Bravo, dragi elevi! Sunt un părinte și îmi crește inima când văd că vreți școala în format fizic. Și eu doresc același lucru pentru copiii mei.

 • Cristina C.

  By Cristina C.

  Reply

  Sustineti scoala in format fizic, cel putin pentru ciclul primar si gradinite si sa se renunte la decizia de inchidere a scolilor la nivel de scoala, deoarece apar abuzuri.

 • Maria

  By Maria

  Reply

  Sustin revenirea scolii la normal – indiferente de varsta , toti sa mearga fizic la scoala!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *