Către: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și Ministrul Sănătății, Cseke Attila Zoltan
Stimați decidenți,
Să ne imaginăm un elev care în 2021 e în clasa a X-a. A susținut Evaluarea Națională într-un context pandemic, fără să știe dacă anul va fi înghețat sau dacă se vor anula examenele. Apoi în clasa a IX-a abia a reușit să își cunoască colegii, pentru că mai mult de jumătate din an s-a desfășurat într-un sistem online rudimentar și peticit. Iar acum află că va merge la școală în format fizic în funcție de incidența localității. Sau poate deschiderea școlii depinde de vaccinarea profesorilor. Nu știe nici dacă va susține teze, având în vedere că o bună parte din acest semestru s-a desfășurat în sistem online.
Aceste sentimente de nesiguranță și incertitudine trebuie să dispară. Elevii, părinții și profesorii nu mai înțeleg nimic.
Consiliul Național al Elevilor, unica structură de reprezentare a elevilor din România, alături de toți semnatarii petiției, vă cerem să nu mai luați măsuri din scurt, fără consultare, fără bază științifică, astfel încât să bulversați un întreg sistem.
De aceea, vă solicităm:
De ce este important?
Politicienii au uitat cine e principalul beneficiar al educației: elevii. Au încercat să scape de responsabilitate, pasând atribuțiile dintr-o parte în alta. Nici măcar astăzi, după doi ani de pandemie, nu avem un set de măsuri clare ce ar asigura predictibilitatea decizională din unitățile de învățământ.
De prea multe ori, elevii au trebuit să se adapteze unor măsuri luate peste noapte. Au aflat, de la o zi la alta, că vor merge la școală sau, din contră, că va trebui să participe la orele de curs din propria cameră. Au simțit pe pielea lor că tehnologia este doar un instrument complementar educației, nu un înlocuitor al ei.
Profesorii au fost nevoiți să se adapteze acelorași condiții, creându-și un nou mod de lucru, fără să fi primit vreo pregătire profesională în acest sens.
Ministerul Educației și Ministerul Sănătății iau decizii fără să țină cont că perioada de adaptare a actorilor implicați este mult mai mare decât perioada de aprobare a unor noi măsuri.
Prin intermediul prezentei petiții, ne dorim să obținem un algoritm de calcul care să stea la baza deciziei privind funcționarea școlilor, precum și măsuri suplimentare de protecție sanitară sau mecanisme educaționale care sunt atât de necesare școlii românești în contextul pandemiei.