Transportul elevilor reprezintă unul dintre factorii de bază care asigură accesul la educație tuturor elevilor din România. De-a lungul timpului, am fost puși în fața unor situații în care elevii nu au beneficiat cu adevărat de acest drept al lor. Odată cu adoptarea OUG 159/17.11.2022, transportul elevilor este decontat prin intermediul unor sume forfetare. În momentul adoptării și agreării de către toți partenerii de dialog social a acestei propuneri, algoritmul de decontare a fost stabilit drept o soluționare a problemei pe termen scurt, până la intrarea în vigoare a noii legi a educației, unde va fi reglementată gratuitatea reală a transportului elevilor. Cu toate acestea, în forma prezentă pe surse, se poate observa cum termenul de gratuitate a fost înlocuit cu cel de decont.
Consiliul Național al Elevilor consideră necesară implementarea gratuității transportului public al elevilor, având în vedere caracterul de serviciu public pe care îl are învățământul preuniversitar, conform art. 1 din prezenta lege, dar și datoria statului român de a asigura accesul gratuit la educație, conform art. 32, alin. (4) din Constituția României. În contextul noului proiect de lege apărut pe surse, constatăm cum transportul elevilor este, din nou, lăsat sub semnul întrebării, întregul capitol fiind extrem de vag. Reglementarea neconformă a acestuia doar creează și mai multă confuzie în rândul actorilor educaționali.
Sumele forfetare au reprezentat, cel puțin pe termen scurt, o soluționare temporară a problematicii transportului elevilor. De asemenea, ele au reprezentat o creștere de patru ori a sumelor pe care statul le oferea până în luna noiembrie tinerilor care sunt școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu și, mai mult decât atât, reprezintă în prezent un sprijin în plus pentru elevii care locuiesc în localități care nu fac parte din traseele practicate de operatorii de transport, fiind astfel nevoiți să recurgă la alte metode pentru a ajunge la școală, uneori punându-se chiar în pericol prin călătorii cu mijloace de transport neautorizate.
De aceea, întreaga societate civilă se aștepta ca în noul proiect de lege, problema să fie soluționată, luând în calcul atât modul în care sumele forfetare au îmbunătățit situația, cât și numărul sporit de județe în care consiliile județene și operatorii de transport au încheiat contractele de delegare a gestiunii în mod legitim. Însă, fiind prevăzut termenul de decont în locul gratuității, ne lovim de noi obstacole în asigurarea accesului la educație, în contextul în care România prezintă un procent alarmant de elevi care sunt nevoiți să abandoneze școala. Printre propunerile noastre, se numără și stabilirea unui termen-limită pentru încheierea contractelor de delegare a gestiunii și implementarea unor sancțiuni pentru consiliile județene în cazul în care acesta nu este respectat.
Luând în calcul complexitatea problemei, soluția implică colaborarea între mai multe instituții ale statului, fară a se afla doar sub egida Ministerului Educației. Nu este justificat să acuzăm doar această instituție pentru faptul că elevii nu au, realmente, cu ce să ajungă la școală. În cazul în care autoritățile statului nu vor identifica o soluție pertinentă în următoarele câteva săptămâni, Guvernul României își va asuma vina pentru pierderea, treptată, a accesului elevilor la educație și va permite o încălcare flagrantă a acestui drept fundamental. Activarea comitetului de lucru interministerial ar trebui să aibă un impact real asupra modului în care capitolul din lege referitor la transport va arăta.
„Având în vedere modul în care OUG-ul privind sumele forfetare a fost anunțat în momentul adoptării, ne așteptam să vedem o îmbunătățire în ceea ce privește problematica transportului elevilor. Privim cu dezamăgire cum sumele forfetare s-au transformat dintr-un pas intermediar spre soluționarea gratuității, într-o finalitate a întregii situații. Dacă nici în contextul reformei legislative nu vom avea parte de prevederi care să susțină accesul real al elevilor la educație, ne îndoim că elevilor din România le va fi respectat vreodată acest drept fundamental.”, a declarat Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor.