Elevii au obținut burse mărite în toată România!

În cursul zilei de miercuri, Guvernul României a adoptat o hotărâre pentru stabilirea cuantumului minim al burselor pentru anul școlar 2021-2022. În cuprinsul acesteia, au fost reglementate sume majorate și diferențiate în funcție de tipul de bursă, care vor avea aplicabilitate începând cu semestrul al II-lea al acestui an școlar.

În ultimele luni, Consiliul Național al Elevilor a transmis către Ministerul Educației o serie de propuneri și solicitări pentru modificarea cuantumului minim al burselor, stabilit inițial la 100 de lei, astfel încât acesta să răspundă în mod real nevoilor elevilor și să își îndeplinească misiunea principală – aceea de a stimula performanțele academice, dar și de a susține elevii aflați în risc socio-educațional. Astfel, Consiliul Național al Elevilor salută hotărârea adoptată și, în continuare, consideră elementar dialogul permanent dintre societatea civilă și autoritățile publice.

Așadar, începând cu semestrul al II-lea al acestui an școlar, cuantumurile minime ale burselor vor fi:

📌bursa de performanță – 500 de lei;
📌bursa de merit – 200 de lei;
📌bursa de studiu – 150 de lei;
📌bursa de ajutor social – 200 de lei.

Cu toate acestea, ne opunem creșterii pragului de medie pentru bursa merit fără o analiză reală a situației școlare din semestrul I al acestui an și, pe această cale, solicităm Ministerului Educației să trateze situația cu responsabilitate, pentru a nu crea inechități în sistem. În acest sens, ne manifestăm deschiderea pentru a negocia eventuale modificări ale criteriilor de acordare a burselor, în așa fel încât să se poată contura o imagine clară și veridică asupra impactului bugetar final.

„După ani de luptă, elevii au obținut burse în cuantumuri minime diferențiate în funcție de tipul de bursă! Este o victorie a Consiliului Național al Elevilor, care își manifestă în continuare deschiderea la dialog, pentru ca reglementările referitoare la bursele școlare să fie cu adevărat echitabile pentru elevi. Totuși, dezaprobăm creșterea pragului bursei de merit la media 9,50 fără o analiză de impact bugetar corelată cu numărul elevilor eligibili în acest semestru”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *